Sirella Dieteren
Kloosterweg 1
6412 CN Heerlen
M +31 (0) 6 26704929
La Sirel - Creatieve Fotografie & Design | TIPS • Beter leren fotograferen met je smartphone
Ik help ondernemers zich te onderscheiden met authentieke foto’s.
la sirel, sirella, portret, fotografie, fotograaf, profielfoto, fotoshoot, limburg, zuid limburg, landgraaf, heerlen, parkstad, maastricht, zakelijke portretten, bedrijfsfotografie, sfeerimpressie, business, personal, magic power fotoshoot, creatieve fotografie, conceptuele fotografie, toegepaste fotografie, beeldcommunicatie, grafisch ontwerp, design, logo, huisstijl, workshops, smartphonefotografie, workshop smartphone fotografie, beter leren fotograferen met je smartphone, cursus smartphone fotografie, workshop filmen met je smartphone, workshop smartphone video
20363
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-20363,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-14.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

TIPS • Beter leren fotograferen met je smartphone

 • TIP 1

  Zorg voor een goede achtergrond, zodat de aandacht naar je onderwerp toe gaat. Een rommelige of drukke achtergrond kan snel afleiden, en maakt je foto of video ook rommelig.

 • TIP 2

  Wanneer je met scherptediepte werkt, trek je de aandacht naar het onderwerp. De achtergrond wordt als vanzelf rus2ger omdat deze onscherp wordt.

 • TIP 3

  Laat de kijker niet zoeken naar het onderwerp. In de paar seconden dat men het beeld ziet, wil je natuurlijk wel dat jouw kijker direct ziet waar het over gaat. Hierdoor verlies je de kijker niet en zullen ze sneller geneigd zijn de tekst te lezen die bij de aOeelding staat.

EXPERIMENTEER!

Het is belangrijk om te weten dat je de compositie van een foto vaak enorm kunt verbeteren door slechts een paar centimeter met je camera te bewegen.

TIP 4

Ga op zoek naar vormen en herhaling zoals cirkels, vierkanten, driehoeken, rechthoeken maar ook organische vormen in de natuur. Herhaling zorgt nog sneller voor een mooi beeld.

 • TIP 5

  Verras de kijker door het onderwerp uit te kaderen. Dit is één van de compositie regels die het beeld dynamisch en spannend maakt.

 • TIP 6

  Gebruik het regel van derden-raster. Het is niet alleen handig om deze compositieregel toe te passen, maar ook heel bruikbaar om te kijken of objecten in je foto recht staan.

 • TIP 7

  Kan je camera zelf niet meer uit de voeten met het bestaande licht, bootst het gewenste natuurlicht dan eens na met een lamp. Zo kun je ook werken in een ruimte met weinig licht.

Fotografie is “schrijven met licht”

Het gevoel dat een foto oproept kan enorm verschillen. Dit komt voornamelijk door het licht. En afhankelijk van de lichtomstandigheden: fel, zacht, warm of koel licht en alles daartussenin, zal telkens weer een andere emotionele boodschap weergeven. Hierdoor verandert zelfs het karakter van het uiteindelijke beeld. Hoewel er natuurlijk ook andere manieren zijn om emotie in je foto over te brengen, is licht wel één van de krachtigste hiervoor. Als je licht nog niet eerder veel aandacht hebt gegeven, weet dan dat fotografie eigenlijk ‘schrijven met licht’ is.

TIP 8

Vermijd te allen tijde flitslicht. Hiermee voorkom je dat je beeld plat oogt en je rare schaduwen krijgt.

TIP 9 

Bepaal eerst het doel waarvoor je de foto wilt gebruiken. Pas daar vervolgens het formaat en de bewerking op aan.

 • TIP 10

  De beste foto's zijn vaak rustig zonder storende elementen. Maak het jezelf niet te moeilijk en probeer storende elementen uit je beeld te houden. Een rustige, eenvoudige foto kijkt vaak erg prettig.

 • TIP 11

  Tegenlicht werkt heel verassend in een foto, en is het mooist tijdens ‘golden hour’, als je het onderwerp direct voor de zon plaatst.

 • EXPIRIMENTEER met de camerastandpunten. Een vogelperspectief (vanaf een hoog standpunt naar beneden fotograferen) kan bijzondere foto’s opleveren, net als een kikkerperspectief (vanaf een laag standpunt naar boven fotograferen).

WIST JE: Dat je voor het maken van een foto verschillende manieren hebt om af te drukken? Je kunt namelijk ook de volumeknop van je smartphone gebruiken en die van je headset. Maar er is ook een ’timer’ die je kunt instellen. Sommige smartphones hebben zelfs een spraakfunctie, waar bij het zeggen van ‘cheese’ je foto wordt gemaakt. 

Ideaal toch?

TIP 12
De camera op je smartphone heeft geen stabilisator. Aangezien je je telefoon meestal in je hand vasthoudt, is de foto daarom vaak niet superscherp. Ook al merk je zelf niet dat je bewoog, je doet het meestal wel. Zorg er dus voor dat je je smartphone stevig neerzet of met twee handen vasthoudt. Fotografeer wanneer je uitademt.
TIP 13

Wil je een nog een verrassender kikkerperspectief-effect? Draai dan je smartphone eens om zodat de lens nog lager bij de grond is…

TIP 14

Kijk eens anders: speel met licht en de compositie. Haal je onderwerp uit de omgeving, speel met scherptediepte en werk met de instellingen op je smartphone.

 • TIP 15

  Verras de kijker door net even een ander standpunt te kiezen dan je gewend bent. Door net een ander standpunt te kiezen kan een foto heel verrassend worden. De foto valt niet alleen ineens meer op, maar zal ook tot de verbeelding van de kijker spreken.

 • TIP 16

  Probeer met je smartphone al direct de perfecte foto te maken! Maak deze vervolgens met nabewerking nog beter. Door net wat meer contrast, helderheid, of een filter toe te voegen kan een beeld veel krachtiger worden.

 • TIP 17

  Leer eerst de bewerkingsmogelijkheden van de smartphone zelf kennen. Maak daarna pas de stap naar een andere fotobewerking app. Zo voorkom je dat je door de bomen het bos niet meer ziet…

TIP 18
Bekijk je foto’s altijd goed. Bepaal naast het doel ook welke bewerking je toe wilt passen. Niet iedere foto wordt mooier met een bewerking.

WIST JE: Dat als je een keer uit je comfortzone stapt, je verbaast zult staan hoe anders het resultaat van de foto kan zijn?

NOTE: Blijf kritisch naar je eigen foto’s kijken en ontwikkel een eigen stijl. Probeer vooral veel uit!

WEET: Het is niet moeilijk om kritiek te hebben op een foto, er is altijd wel iets te bedenken dat anders kan. 

Uiteindelijk gaat het erom dat je zelf tevreden bent over jouw foto. 

CONCLUSIE: Besluit eerst wat je wilt laten zien; wat wordt je onderwerp en wat is het doel? Denk daarna na over de manier; kies de soort compositie, kijk naar het licht, check de omgeving, bepaal welk standpunt je wilt nemen en zet je smartphone stevig neer. En maak dan die mooie foto. 

De beste foto’s zijn vaak rustig zonder storende elementen. Maak het jezelf niet te moeilijk en probeer storende elementen uit je beeld te houden. Een rustige eenvoudige foto kijkt vaak erg prettig. Gebruik lijnen, vormen, herhalende patronen, onscherpe achtergronden en compositie om je foto rust te geven.

ALLERBELANGRIJKSTE TIPS

Zorg dat je smartphone opgeladen is!
Let ook op dat er nog genoeg geheugen op je telefoon beschikbaar is.

Jouw telefoon komt echt overal…
 Zorg dat de lens van je smartphone schoon is! Een hele simpele tip, maar we vergeten het maar al te vaak…

Fotografeer & experimenteer elke dag.

Heel veel plezier en geniet ervan!

Ben jij er klaar voor om de volgende stap te nemen?

Kijk voor de nieuwste data verdiepende DOE DAG WORKSHOPS • Beter leren fotograferen…

WORKSHOP • Beter leren fotograferen met je smartphone @ La Sirel - Creatieve Fotografie & Design.