Sirella Dieteren
Kloosterweg 1
6412 CN Heerlen
M +31 (0) 6 26704929
La Sirel - Creatieve Fotografie & Design | TIPS • Beter leren fotograferen met je smartphone
Ik help ondernemers zich te onderscheiden met authentieke foto’s.
la sirel, sirella, portret, fotografie, fotograaf, profielfoto, fotoshoot, limburg, landgraaf, heerlen, parkstad, maastricht, zakelijke portretten, bedrijfsfotografie, sfeerimpressie, business, personal, magic power fotoshoot, creatieve fotografie, grafisch ontwerp, design, logo, huisstijl, workshops, smartphonefotografie, workshop smartphone fotografie
20363
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-20363,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-14.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

TIPS • Beter leren fotograferen met je smartphone

 • TIP 1

  Zorg voor een goede achtergrond zodat de aandacht naar je onderwerp toegaat. Een rommelige of drukke achtergrond kan snel afleiden en maakt je foto ook rommelig.

 • TIP 2

  Wanneer je met scherptediepte werkt, trek je de aandacht naar het onderwerp. De achtergrond wordt als vanzelf rustiger omdat deze onscherp wordt.

 • TIP 3

  Laat de kijker niet zoeken naar het onderwerp. In de paar seconde dat men het beeld ziet, wil je natuurlijk wel dat jouw kijker direct ziet waar het overgaat. Hierdoor verlies je jouw kijker niet en zullen ze sneller geneigd zijn de tekst te lezen die bij de afbeelding staat.

TIP 4

Ga op zoek naar vormen en herhaling zoals cirkels, vierkanten, driehoeken, rechthoeken maar ook organische vormen in de natuur. Herhaling zorgt nog sneller voor een mooi beeld.

 • TIP 5

  Verras de kijker door het onderwerp uit te kaderen. Dit is één van de compositie regels die het beeld dynamisch en spannend maakt.

 • TIP 6

  Gebruik het raster | de regel van derden. Niet alleen handig om deze compositie regel toe te passen, maar ook heel bruikbaar om te kijken of objecten recht staan in je foto.

 • TIP 7

  Kan je camera zelf niet meer uit de voeten met het bestaande licht, bootst het gewenste natuurlicht dan eens na met een lamp. Zo kun je ook werken in een ruimte met weinig licht.

TIP 8

Vermijd te allen tijden flitslicht. Hiermee voorkom je dat je beeld plat oogt en je rare schaduwen krijgt.

TIP 9 

Bepaal eerst het doel waarvoor je de foto wilt gebruiken. Pas daar vervolgens het formaat en de bewerking op aan.

TIP 10

Zet je smartphone neer of houd hem stevig vast. Fotografeer op je uitademing.

TIP 11

Kijk eens anders: speel met licht en de compositie. Haal je onderwerp uit de omgeving, speel met scherptediepte en werk met de instellingen op je smartphone.

 • TIP 12

  Verras de kijker om net even een ander standpunt te kiezen. Door net een ander standpunt te kiezen kan een foto heel verrassend worden. De foto valt niet alleen ineens meer op maar zal ook tot de verbeelding spreken bij de kijker.

 • TIP 13

  Probeer met je smartphone al de perfecte foto te maken!

 • TIP 14

  En maak deze met de nabewerking nog beter. Door net wat meer contrast, helderheid of een filter toe toevoegen kan een beeld veel krachtiger worden.

NOTE Blijf kritisch naar je eigen foto’s kijken en ontwikkel een eigen stijl. Probeer vooral veel uit!

WEET Het is niet moeilijk om kritiek te hebben op een foto, er is altijd wel iets te bedenken dat anders kan. 

Uiteindelijk gaat het erom dat je zelf tevreden bent over jouw foto. 

CONCLUSIE Besluit eerst wat je wilt laten zien: wat wordt je onderwerp en wat is het doel? Denk daarna na over de manier: kies de soort compositie, kijk naar het licht, check de omgeving, bepaal welk standpunt je wilt nemen, zet je smartphone stevig neer. En maak dan die mooie foto.

De beste foto’s zijn vaak rustig zonder storende elementen. Maak het jezelf niet te moeilijk en probeer storende elementen uit je beeld te houden. Een rustige eenvoudige foto kijkt vaak erg prettig. Gebruik lijnen, vormen, herhalende patronen, onscherpe achtergronden en compositie om je foto rust te geven.

ALLERBELANGRIJKSTE TIP

Zorg dat je smartphone opgeladen en de lens schoon is!  ;-)

Fotografeer & experimenteer elke dag.

Heel veel plezier en geniet ervan!

Ben jij er klaar voor om de volgende stap te nemen?

Kijk voor de nieuwste data verdiepende DOE DAG WORKSHOPS • Beter leren fotograferen…

WORKSHOP • Beter leren fotograferen met je smartphone @ La Sirel - Creatieve Fotografie & Design.